Numele este cu adevărat predestinat ca elixir de sănătate: “vița de vie”, un izvor al vieții. Prima vie a fost cultivată – se pare – acum nu mai puțin de 10.000 de ani, iar de atunci și până acum, oamenii au dezvoltat până la nivel de artă cultivarea strugurilor și transformarea lor în vin.
Și virtuțile terapeutice ale strugurilor sunt cunoscute și practicate de mii de ani. Până de curând, s-a crezut că în acest domeniu nu mai pot apărea noutăți absolute. Aceasta, până când atenția cercetătorilor s-a îndreptat asupra a ceea ce se arunca din struguri: sâmburii. Mai întâi, aceștia au provocat o mică revoluție în industria alimentară, pentru ca apoi să înceapă o adevărată carieră în domeniul medical. De “vină” este uleiul extras din acești sâmburi cu proprietăți terapeutice excepționale.
Un campion al anti-îmbătrânirii
Deși vița de vie este cultivată de mii de ani, extracția uleiului din semințe este de dată recentă, datorită dificultăților tehnologice de obținere. Inițial, el a fost fabricat doar în Franța și în Italia și a fost utilizat strict în alimentație. Apoi a fost utilizat extern, în cosmetică, pentru că este ușor resorbit de piele, pe care o înmoaie și o întinde. Abia la urmă a fost luat în vizor de către industria farmaceutică.
Uleiul de sâmburi de struguri conține cantități însemnate de vitamina E și vitamina F, precum și unele minerale: zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, conține așa numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-îmbătrânire de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Mai conține substanțe care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și a inimii, care catalizează acțiunea unor vitamine în corp, care ajută la ținerea sub control a reacțiilor alergice.
Cu alte cuvinte, un nou medicament natural s-a născut. Să vedem, în cele ce urmează, cum trebuie folosit.
Câteva precizări
Când vorbim despre efecte terapeutice ne raportăm la uleiul de struguri obținut prin presare la rece.
Mai există un ulei rafinat de sâmburi de struguri, care se obține la temperaturi mari, când sunt distruse, practic, toate substanțele active din punct de vedere terapeutic și care, evident, nu este recomandat în vindecare.
Uleiul presat la rece din sâmburi de struguri îl găsim în prezent în marile supermarketuri, în raioanele cu uleiuri de import.
Intern, acest ulei se administrează în primul rând prin alimentație, fiind un excelent adaos în salate, în sosuri, în diferitele feluri de mâncare, ce nu presupun prepararea la foc. Este absolut necesar să evitam prăjirea sau fierberea acestui ulei, pentru că încălzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietăților terapeutice.
Doza zilnica de ulei de sâmburi de struguri este de 25-45 ml, adică 2-4 linguri pe zi, care se pot consuma ca atare, sau în alimente.
Extern este folosit ca soluție de masaj pentru piele, pe care o hrănește, previne uscarea sa, ajută la menținerea tinereții și a elasticitătii naturale.
Uleiul din sâmburi de struguri – o pavăză împotriva bolii
Bolile vasculare
Folosirea constantă a uleiului din sâmburi de struguri în salate, care vor fi consumate zilnic, este suficientă pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Aceasta pentru că uleiul din sâmburi de struguri conține așa-numitele grăsimi nesaturate care ajută la menținerea tinereții și elasticității vasculare, precum și substanțe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.
Bolile de inimă
Se consumă zilnic două linguri din acest ulei.
Acest ulei previne ischemia cardiacă, precum și tulburări circulatorii cum ar fi hipertensiunea și tensiunea arterială oscilantă.
Tumorile benigne
Studii de dată recentă arată că anumite substanțe conținute în sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea unor formațiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele și adenofibroamele mamare.
Infectiile diverse
Substanțele active din acest ulei acționează ca stimulent imunitar pe mai multe căi: catalizează acțiunea vitaminei C în organism, favorizează producerea de celule imunocompetente și le activează pe cele existente. Mai ales în perioadele reci ale anului, când sistemul natural de aparare al organismului este cel mai încercat, se recomandă consumarea uleiului din sâmburi de struguri, 20 ml zilnic.
Alzheimer
La persoanele din zonele în care se consumă deja acest ulei de câteva decenii (Franța și Italia) s-a observat, pe lângă reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai bună funcționare a sistemului nervos. Se pare că substanțele antioxidante din sâmburii de struguri sunt foarte eficiente în ameliorarea proceselor degenerative ce afectează creierul la persoanele în vârstă.
Afecțiuni dermatologice
Se recomandă atât consumul intern, cât și masajul pe piele cu acest ulei. Bogat în vitamina E, este un elixir pentru menținerea tinereții pielii, dar și pentru prevenirea unor afecțiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentari etc.). Masajul făcut dupa baie cu ulei de sâmburi de struguri împiedică pierderea apei (menținând hidratarea pielii), dă strălucire și finețe epidermei, întârziindu-i îmbătrânirea.
Tratamente naturale cu ulei dinsâmburi de struguri
Colesterol
În 1993 a fost prezentat la conferința anuală a “Colegiului Științific de Cardiologie din Statele Unite” un studiu pe 56 de pacienți, bărbați și femei, care aveau valori ridicate ale colesterolului.
Consumând zilnic câte 43 ml de ulei din semințe de struguri, aceștia și-au
redus cu 15,6 % nivelul colesterolului din sânge în doar 3 (!) săptămâni. În prezent, uleiul din sâmburi de struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru scăderea și menținerea la cote normale a nivelului colesterolului.
Varice și hemoroizi
Consumul zilnic al acestui ulei previne apariția dilatațiilor venoase anormale și, mai mult, poate micșora venele varicoase. Se consumă în salate de crudități, câte 3-4 linguri pe zi, tratamentul fiind pe termen lung (minimum un an). Este recomandat și pentru tratarea umflării picioarelor și a senzației de greutate în picioare.
Arterioscleroza
Uleiul din sâmburi de struguri oferă pereților arterelor o protecție excepțională la depunerile de colesterol. Este menționată folosirea cu succes și în arterita obliterantă, unde administrarea sa a ameliorat ușor fluxul sanguin și, în timp, a redus crampele specifice (mai ales cele nocturne). Pentru obținerea acestor efecte, se fac cure de lunga durată (minim 1 an), cu acest ulei presat la rece, din care se administrează minimum 20 ml zilnic.
Fragilitatea capilară și fragilitatea vasculară în general
Substanțele din semintele de struguri au o acțiune antioxidantă puternică,
asigurând o protecție a celulelor din compoziția pereților vaselor de sânge la acțiunea radicalilor liberi și menținând sau restabilind ăn buna măsură elasticitatea vaselor sanguine. O cură de șase luni, în care se consuma zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce la reducerea semnificativă a suprafețelor cu echimoze produse de fragilitatea capilară și previne accidentele vasculare (eventual recidiva acestora).
Deficiențe imunitare
Semințele de struguri conțin substanțe cum ar fi zinc, cupru, seleniu, vitamina E și procianidinele, care sunt cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la creșterea imunitătii organismului. O cură cu 25 ml de ulei de struguri pe zi, menținută minimum o lună, ajută la mărirea rezistenței organismului la factorii infecțioși.
Artrita (reumatismul)
Cei care suferă deja de artrită pot constata, consumând acest ulei, o reducere în timp a durerilor datorate inflamațiilor. Aceasta, pentru că semințele de struguri conțin substanțe care mențin sănătatea țesuturilor din compoziția articulațiilor, precum și antiinflamatoare naturale.
Se consumă salate cu ulei din sâmburi de struguri (minimum 3 linguri zilnic), în cure de 2-3 luni.
Alergie
Este utilizat și în tratarea alergiilor, deoarece blochează enzimele care produc histaminele (substanțe naturale din corpul uman care determină apariția reacțiilor alergice).
Se fac cure de câte 2-3 luni, în care se consumă câte 30 ml din acest ulei, zilnic.
În caz de criză alergică, administrarea uleiului eficientizează, între altele, acțiunea vitaminei C, care este folosită în toate tratamentele anti-alergice.
Îmbătrânirea
Uleiul din semințe de struguri nu poate opri complet procesul de îmbătrânire al țesuturilor, dar poate prelungi tinerețea biologică. La femei, ajută la menținerea echilibrului hormonal, previne apariția menopauzei premature, precum și a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, apariția pilozitaților în exces, estomparea caracterelor secundare feminine.
La ambele sexe, previne și combate boala Alzheimer, reumatismul degenerativ, problemele cardiace.
Se consumă, zilnic, minimum 30 ml, în salate de crudități (care îi potențează efectul).
Oboseală vizuală
- Mai multe studii arată că acest ulei îmbunătățește vederea, făcând ca vasele de sânge de la nivel ocular să funcționeze mai eficient.
- Se recomandă mai ales persoanelor la care tulburările de vedere apar odată cu vârsta sau pe fondul unor probleme circulatorii.
- Se recomandă în paralel și curele cu struguri negri, consumați ca atare, pigmenții din coaja acestora ajutând și ei la ameliorarea vederii, inclusiv a celei nocturne.
Boli care se tratează extern cu uleiul din sâmburi de struguri
Piele uscată și sensibilă la frig
- La zece minute după baie, se masează întreg corpul, mai ales membrele, cu ulei.
- Tratamentul se face șase săptămâni la rand, mai ales în perioadele friguroase.
Piele cu tendință de îmbătrânire
- Uleiul este absorbit rapid de epidermă, nelăsând senzația de piele grasă și protejând, în schimb, pielea de vânt și de soare.
- Datorită conținutului său ridicat de acid linoleic, care este repede încorporat în piele, reduce pierderea de apă din epidermă și restabilește elasticitatea pielii.
- Se folosește, de asemenea, după baie, pentru masaj.
Ten uscat
- O dată la trei zile, se masează obrajii, pomeții, fruntea și gâtul, cu ulei. Are efecte de protecție,
- Menține hidratarea și împiedică formarea ridurilor.
Contraindicații
- Intern: nu se cunosc contraindicații la administrarea acestui ulei, cu condiția să nu fie preparat termic și să nu fie depășită perioada de valabilitate înscrisă pe ambalaj.
- Extern: va fi evitată folosirea sa pe porțiunile cu piele grasă, seboreică, putând în aceste cazuri să producă reacții cutanate locale.
Alege inteligent, alege sănătatea!!!
Scrie-mi despre problemele tale de sănătate pe adresa: office@dorinaursu.com
Programează-te direct sau prin WhatsApp 0746 587 420!




